Projecten

De Blauwe Halte

Terug

Het voorstel van team KROS-ANTEA was laureaat voor de ontwikkeling van een toeristisch belevingspunt met integratie van historische relicten te Boom. Deze opdracht gaat in april 2015 van start. Het project de Blauwe Halte kadert in een groter geheel van het bezoekersonthaal Rupelstreek. Er zullen vier grote trekpleisters of ‘poorten’ voor de Rupelstreek gecreëerd worden : de abdijsite van Hemiksem, Noeveren, de watertoren van Rumst en Boom als knooppunt. Deze poorten verwijzen naar elkaar door, zodat de hele streek inhoudelijk verbonden wordt. Boom zal hierbij vooral als een infrastructureel knooppunt in het hart van de streek optreden. De Blauwe Halte dient de reeds bestaande aanwezige nabije elementen, met name het recreatiedomein De Schorre, het fietsinrijpunt op de Rupeldijk, het Nautisch Bezoekerscentrum en de steiger, met elkaar te verbinden en de aanzet te geven om de Rupelstreek verder te ontdekken. Op het terrein bevinden zich de restanten van een oude ringoven. Het voorstel van KROS-ANTEA was om deze ringoven in zijn huidige staat te bestendigen, en met een groendak en aangebouwde delen ervoor zorgen dat het verval wordt gestopt en de binnenruimte gebruikt kan worden als restaurantzaal.

Een verwijzing naar de oorspronkelijke vorm en functie van de ringoven werd in het bestratingsmateriaal van het plein geïntegreerd. Door deze andere manier van kijken op deze ruïne kan men met beperktere middelen een hoge belevingswaarde doen ontstaan. Dit ten opzichte van een dure restauratie in oorspronkelijke staat.
Helaas werd de renovatie van de oude ringoven niet uitgevoerd. Er werd resoluut voor een deel nieuwbouw weg van de ringoven gekozen zodoende er een hogere energiezuinigheid konden bereikt worden.

 

Ontwerp : OSQB ism Kruijne Architectuur (KROS thv)
Programma : Energiezuinig toeristisch belevingspunt
Locatie : De Schorre, Boom
Lengte : 600 m²
FASE : Aanbesteding 2016
Opdrachtgever : Provincie Antwerpen

Heb jij een visie voor een project?

We zijn steeds op zoek naar partners die gedurfde bouwprojecten willen realiseren. Nieuwe ontwikkeling, renovatie, lokaal of internationaal: we helpen je de meest complexe plannen tot een goed einde te brengen

OSQB

Duboisstraat 39/7
2060 Antwerpen
België

E-mail