Projecten

Elzenveld 'Botanic'

Terug

Door de jaren heen onderging deze site een hoop veranderingen. Het begon allemaal met de bouw van een gasthuis in de 11de eeuw. Daar werden later dan nog in verschillende stadia een kapel, ziekenzaal, refter en apotheek bijgebouwd. Die uiteindelijk deels weer gesloopt werden om een nieuw ziekenhuis te bouwen, een hotel en congrescentrum. 
Ondanks de historische uitstraling van deze site, zorgden de verschillende aanbouwen en gebouwen uit verschillende periodes voor een verouderde en sombere uitstraling. Dit project omvat de vernieuwing en nieuwbouw van het hotel en congrescentrum, tot een hotel dat de nadruk legt op licht, frisheid en openheid en zo een eigentijdse uitstraling krijgt met een belangrijke historische toets.
Naast de renovatie van de historische kloostersite, wordt er een nieuw gebouw opgericht in hedendaagse architectuur. Hier zal de receptie zich bevinden met een prachtig uitzicht op de aangrenzende wintertuin en de rest van de site.

Het behoud van het historische karakter was zeer belangrijk in het ontwerp. Als gevolg was het behouden van het oude houtwerk essentieel. 
De uitdagingen die zich stelden rond de stabiliteit van de oude balken en de gebouwen op zich werden met veel enthousiasme aangegaan. 
 

Opdrachtgever: IRET 
Ontwerp: AID Architecten
Locatie: Antwerpen
Onderwerp: Renovatie en nieuwbouw van een hotel en congrescentrum
Betrokkenheid: Studie Stabiliteit, studie technieken, EPB, Akoestiek en bouwfysisch advies
Fase: opgeleverd 2022

 

Heb jij een visie voor een project?

We zijn steeds op zoek naar partners die gedurfde bouwprojecten willen realiseren. Nieuwe ontwikkeling, renovatie, lokaal of internationaal: we helpen je de meest complexe plannen tot een goed einde te brengen

OSQB

Duboisstraat 39/7
2060 Antwerpen
België

E-mail