Projecten

WZC Gitschotelhof

Terug

Woonzorgcentrum Gitschotelhof is opgevat als een volledig nieuwe zorgsite. Een site die een thuis biedt aan wel 190 bewoners maar ook een commerciële ruimte, 29 serviceflats en een ondergrondse parking van ongeveer 60 plaatsen.
Het ontwerp bestaat uit een gefragmenteerd bouwblok, dat geïnspireerd is door de omge­ving. De meest voorkomende woonmodel­len in de wijk zijn grondgebonden woningen en hogere appartementsgebouwen. Er werd daarom gekozen voor lage gebouwen van 3 lagen die refereren aan de woonhuizen in de wijk. De gebouwen beginnen aan de rooilijn en sluiten zo aan op de bestaande bebouwing langsheen de Vosstraat. De voortuinen zorgen voor een openheid naar de straat toe.

Er is gekozen om de gefragmenteerde bouwblokken doorwaadbaar te maken en een informele route door­heen het bouwblok te creëren die de omliggende stra­ten verbindt. Het midden van deze route geeft toegang tot een grote publieke groenzone. Het biedt rust voor de bewoners maar zorgt ook voor de perfecte plaats voor wijkfees­ten en andere initiatieven van betrokken vrijwilligers. Zo wordt het woonzorgcentrum perfect geïntegreerd in de buurt.


Stabiliteit

De gemeenschappelijke delen in het woonzorgcentrum werden opengewerkt door geen dragende muren of kolommen te voorzien. Dit kon verwezenlijkt worden door een constructie van pre-fab vloeren die in lagen op elkaar dragen. De prefab vloeren liggen verdikt ten opzichte van de opstortlaag waardoor er ruimtes gecreëerd werden die afgewerkt werden met een warme houtsoort. Niet dragende muren werden zo voorzien dat op ter­mijn een andere indeling kan toegepast worden, flexibi­liteit was hier belangrijk. De dragende wanden werden voorzien in een zichtbare kalkzandsteen uit blokkenformaat.

Ontwerp: Collectief Noord Architecten
Oppervlakte: 18.000 m²
Betrokkenheid: Ingenieur Stabiliteit
Technieken: CES
Aannemer: Cordeel 
Opdrachtgever: Zorgbedrijf Antwerpen
Fase: opgeleverd 2018

Heb jij een visie voor een project?

We zijn steeds op zoek naar partners die gedurfde bouwprojecten willen realiseren. Nieuwe ontwikkeling, renovatie, lokaal of internationaal: we helpen je de meest complexe plannen tot een goed einde te brengen

OSQB

Duboisstraat 39/7
2060 Antwerpen
België

E-mail