Nieuws

De Rijcke Beton

2024/07/08
Deel dit artikel
[:swvar:text:172:]

De Rycke Gebroeders, een familiebedrijf dat al meer dan 120 jaar stortklaar beton levert, vroeg ons om hun kantoorgebouw uit te breiden. Specifiek willen de twee broers meer plaats door ruimte, licht en lucht toe te voegen. 

Naast de administratieve en overlegruimtes, en de verschillende labo’s voor proefstukken beton, willen ze bijkomende ruimte creëren waar collega’s kunnen (samen)werken, overleg kunnen plegen (met elkaar of met een klant), kunnen genieten van een middagpauze, of kunnen ontspannen.

Het huidige kantoorgebouw, in metselwerk en betonplaten, staat centraal op het bedrijfsterrein. Dit gebouw wordt deels gesloopt en er wordt een nieuwe vleugel aan toegevoegd. Tussen de twee delen zal een overdekte ruimte toegang geven tot de oude en nieuwe kantoren. In deze open ruimte, die zich over twee verdiepingen uitstrekt, komt een oldtimer vrachtwagen, een ‘betonmixer’ in het vakjargon. 

Het oude gedeelte wordt uitgebreid en volledig vernieuwd. Op het gelijkvloers blijven de sanitaire ruimte en het labo. Op de eerste verdieping zullen de kantoren van de broers komen, met een cirkelvormige vergaderruimte als scheiding. Deze ruimte krijgt de naam ‘Scrum’, een rugby term voor schouder aan schouder wegduwen van het andere team, en dient om duchtige vergaderingen te houden. Zowel de twee kantoren als de vergaderruimte hebben zicht op alle binnen- en buitenruimtes, en geven toegang tot een terras met uitkijk op de haven.

Het nieuwe gedeelte krijgt op het gelijkvloers administratieve kantoorruimtes die de dagdagelijks handelingen van de betoncentrale coördineren. Hier worden dagelijks de 34 vrachtwagens (of betonmixers) nauwkeuring gemonitord, zodat elke vrachtwagen de juiste inhoud krijgt en tevreden klanten kan bedienen. 
De uitbreiding van het kantoorgeheel, van een eenvoudig utiliteitsgebouw naar een kantoor waarin ook ruimte en plaats ontstaat voor de innerlijke mens, is een duidelijk signaal van de gebroeders De Rycke om een nieuw tijdperk in te leiden. Een tijdperk waarin niet enkel het werk centraal staat, maar ook de mens die het werk verricht. 

De Rycke beton nv, Kallo

Ontwerp : Arch. Michaël Kruyne

Aannemer: Cordeel nv, Temse

OSQB

Duboisstraat 39/7
2060 Antwerpen
België

E-mail