Een klein maar dapper project in Nederland: Palital
Binnenkort starten we met de werken aan een nieuw project in Nederland.
De bouwvergunning is verleend, en dat was geen walk in the park. Het is een project waar we ons o.a. op administratief vlak in kunnen hebben verdiepen!
OSQB doet de uitvoerende architectuur, de studies stabiliteit en technieken voor de aanbouw aan de bestaande productiehal (106,33m²).
Projectleider Architect: Christoff Menten
Ingenieur Stabiliteitsstudie: Rastislav Citrjak
Palital is een Nederlands bedrijf dat recent werd opgenomen in de groep van ARVESTA nv (het vroegere AVEVE), gespecialiseerd in een specifiek additief voor veevoeding, namelijk boterzuur.
Bouwvraag
Het bedrijf vroeg ons om een aanbouw van 50m² aan de bestaande productiehal te maken. De productiehal heeft een footprint 106,33m² en een kroonlijsthoogte van 13,50m, en bestaat uit 4 bouwlagen met een uitkragend balkon.
Het gebouw (inclusief draagvloeren) is volledig opgetrokken uit een staalskeletstructuur, bekleed met metalen sandwichpanelen. De fundering is een betonplaat op palen en de aanbouw is in wezen een uitbreiding van de bestaande vloerplaat.
Aan de buitenzijde van het gebouw wordt een open trap voorzien en een zelfdragende goederenlift. De bestaande aanpalende luifel wordt ook afgebroken en vervangen door een nieuwe kleinere luifel.
Uitdaging
De verschillende installaties moeten onder elkaar staan op de vier verschillende verdiepingen, rekening houdend met de maximale bouwhoogte. Samen met proces ingenieursbureau J-tech zochten we naar optimale positionering van de installaties om alles in het gebouw te krijgen. De structuur van het gebouw en vooral van de tussenvloeren is afgestemd op de procesinstallatie. Er zijn leidingen en machines die over meerdere verdiepingen lopen en die erg gevoelig zijn voor doorbuigingen. Daarom is de constructie ontworpen om zeer hoge belastingen te weerstaan.
Bouwvergunning
Een andere uitdaging was het verkrijgen van de bouwvergunning. Ook al spreken we over een kleine uitbreiding, op vlak van aanbestedingsdossier en omgevingsvergunning was dit een complex proces. In Nederland verloopt dit helemaal anders dan in Vlaanderen.
Waar in Vlaanderen de stabiliteit in grote lijnen moet kloppen maar niet voor 100% uitgeklaard moet zijn voor de bouwaanvraag, is dit in Nederland wel verplicht. In ons buurland omvat de bouwaanvraag de stabiliteits- en technische studie. Het aanbestedingsdossier is gekoppeld aan de bouwaanvraag en daarvoor moet je volledige toestemming krijgen van de gemeente.
Verloop van de werf
Bovendien is er veel meer opvolging door de gemeente en is het verloop van de werf minder flexibel. Bepaalde handelingen op de werf, zoals het storten van beton, worden nauw opgevolgd door de gemeente en moeten gemeld worden via een digitaal platform. Je kan geen stappen ondernemen zonder de omgevingsdienst erbij te betrekken.
Dit zijn enkele voorbeelden van hoe het proces anders verloopt bij onze noorderburen.
Wat hebben we geleerd?
Hoe de communicatie met Nederlandse instanties moet verlopen, welke partijen erbij betrokken moeten worden, hoe het proces efficienter kan lopen, wat het vakjargon, de bouwcodes en brandnormen zijn,...
In Vlaanderen is het dus zo slecht nog niet ten opzichte van de Nederlandse administratie.
Projectmanagement : TAG-VULCAIN
Aannemer: Bolckmans, Hoogstraten
Process Engineering: J-tech