Nieuws

Welkom Hermen!

2024/09/17
Deel dit artikel
[:swvar:text:172:]

Sinds 19 augustus heten wij Hermen Achten welkom als afdelingshoofd Architectuur.

Als ervaren architect neemt Hermen de dagelijkse leiding over van de afdeling Architectuur binnen OSQB. Tanguy geeft na meer dan 20 jaar afdelingshoofd Architectuur te zijn de fakkel door, zodat hij zich kan concentreren op de strategie van OSQB en de afdeling Stabiliteit.

 

Vanuit zijn eigen bureau Achten Architectuur en talloze kleine en grote architectenbureau’s neemt Hermen zijn technische expertise mee naar OSQB. In de loop van zijn carrière heeft hij talloze projecten gerealiseerd, variërend van particuliere woningen, meergezinswoningen tot grootschalige commerciële en openbare gebouwen.

Benieuwd wie Hermen is en wat architectuur voor hem betekent? We stelden hem enkele vragen.

Wat drijft je?

"Een zoektocht naar technische oplossingen voor dikwijls complexe architecturale vraagstukken. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om innovatieve technologieën toe te passen in ontwerpen en om duurzaamheid en energie-efficiëntie te integreren. Door mijn sterke passie voor design en een verlangen om unieke ruimtes te creëren, wil ik ontwerpen maken die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn."

Hoe zie jij architectuur?

"Ik geloof in een holistische benadering van architectuur. Door nauw samen te werken met opdrachtgevers tracht ik hun visie en woon-/werkbehoeften te begrijpen. Zo kan ik die vertalen naar unieke en op maat gemaakte ontwerpoplossingen waarin ik contextuele elementen integreer. Ik wil gebouwen ontwerpen die een positieve invloed hebben op zowel de gebruikers als de omgeving. Ook streef ik ernaar om architectuur te maken die zowel tijdloos als innovatief is. Ik zoek in mijn ontwerpen voortdurend naar het integreren van technische innovaties, duurzame oplossingen en geavanceerde bouwtechnieken. Gebouwen moeten voor mij niet enkel visueel indrukwekkend zijn, maar ook energie-efficiënt, functioneel, én technisch tot in de kleinste details doordacht."

 

Wat is je motto?

“The details are not the details, they make the design.”

Hoe leef je volgens dit motto?

"Dit motto verklaart mijn dorst naar kennis. Het architectuurdiploma was voor mij slechts de start. Architectuur evolueert voortdurend en technologie speelt een cruciale rol in deze vooruitgang. Om deze reden volg ik dan ook regelmatig bijscholingsprogramma's en workshops om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische ontwikkelingen in de architectuur en techniek. Al tijdens mijn studie bestudeerde ik geavanceerde software en digitale ontwerptools, en tot op vandaag leer ik graag bij om nieuwe bouwmaterialen, geavanceerde constructietechnieken en duurzame oplossingen toe te passen in projecten."

 

Wie is je architecturale voorbeeld?

"Mijn grote voorbeeld is Le Corbusier. Niet alleen om zijn esthetische visie, maar vooral om zijn benadering van architectuur als een samensmelting van technologie, functionaliteit en schoonheid. Hij hechtte veel waarde aan het creëren van een gevoel van ruimte en harmonie, proportie, evenwicht en symmetrie. Door gebruik te maken van moderne materialen, strakke lijnen, open plattegronden en het maximaliseren van natuurlijk licht slaagde Le Corbusier er in om sobere kwalitatieve architectuur te creëren met een tijdloos design. Le Corbusiers ideeën vormen dan ook tot op vandaag een belangrijke inspiratiebron in mijn visie op wonen, leven en werken."

OSQB

Duboisstraat 39/7
2060 Antwerpen
Belgiƫ

E-mail